Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Sorbet limonkowo-cytrynowy z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Orzeźwiający sorbet z limonek i cytryn z dodatkiem chili i czekolady. Oprócz orzeźwienia doznamy również pikantnego smaku papryczki.

Sorbet limonkowo-cytrynowy z chili

Składniki:

Sorbet limonkowo-cytrynowy z chili

 

  • 2 limonki
  • 2 cytryny
  • 1/2 małej papryczki chili (można pominąć)
  • 750 ml wody
  • 30 dag cukru
  • 2 kostki czekolady
  • skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Sorbet limonkowo-cytrynowy z chili
Papryczkę chili umyć, przekroić wzdłuż i usunąć gniazdo nasienne. Drobno pokroić.

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, dodać chili oraz sok i skórkę z wyparzonych cytryn i limonek. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.

Kolejno zwiększyć płomień i gotować 5 minut od momentu wrzenia. Płyn wystudzić w temperaturze pokojowej. Następnie włożyć do zamrażarki na 1-2 godz.

Po upływie tego czasu sorbet przemieszać w maszynce do lodów albo za pomocą blendera. Włożyć ponownie do zamrażarki i mieszać co 1 godz. do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

W między czasie dodać pokrojoną drobno czekoladę. Sorbet najlepiej zostawić na noc, tak aby dobrze stężał. Podawać ze startą skórką z pomarańczy.

Takiego sorbetu z chili dużo nie zje się na raz, więc można pominąć chili i cieszyć się do woli jego limonkowo - cytrynowym smakiem.