Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sorbet z musem morelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny lodowy deser z mrożonych owoców z dodatkiem morelowego musu i miodu. Doskonały deser nie tylko na upalne dni:)

Sorbet z musem morelowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sorbet z musem morelowym

 

Sposób przygotowania:

Sorbet z musem morelowym
Ananasa obrać, pozbawić twardego środka, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do plastikowego pojemnika. Gruszkę obrać, usunąć z niej gniazdo nasienne. Gruszkę pokroić, dodać do ananasa. Owoce mocno zamrozić. Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Morele przełożyć do garnka, zalać wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż morele zmiękną. Morele ostudzić, a następnie przetrzeć przez sito. Wszystkie zamrożone owoce przełożyć do miski blendera. Do owoców dodać miód i mus morelowy. Wszystko dokładnie zmiksować. Masę sorbetową przełożyć do pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak sorbet uzyska odpowiednią konsystencję, podzielić go na porcje.
Sorbet z musem morelowym
Umyte i pozbawione pestek morele przełożone do garnka.
Sorbet z musem morelowym
Podgotowane miękkie morele przecierane przez sito.
Sorbet z musem morelowym
Wszystkie zamrożone owoce przełożone do miski blendera.
Sorbet z musem morelowym
Mus morelowy i miód dodane do zamrożonych owoców.