malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Sos do klusek parowanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybki i pyszny sos waniliowy.

Sos do klusek parowanych

Składniki:

Sos do klusek parowanych

 

  • 5łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2żółtka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sos do klusek parowanych
Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i solą. Schłódź. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Do żółtek powoli wlewaj mleko, ciągle mieszaj. Wszystko przelej do garnka i gotuj na bardzo wolnym ogniu, ciągle mieszając do zgęstnienia. Gdy krem będzie gęsty i gładki zdejmij z ognia i przestudź. Polej nim kluski parowane. Sos można również stosować do puddingów i owoców.