Strona główna Sos do klusek śląskich

Sos do klusek śląskich

Sosy « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Sos do klusek śląskich offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1709
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Sos do klusek śląskich
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

cebulowy sosik do polewania pieczeni lub śląskich klusek


trudność: średne
czas:

Sos do klusek śląskich - SKŁADNIKI:

  • 2 cebule
  • 6 łyżek mąki
  • 100 ml olej
  • 1 bulionetka do sosów
  • przyprawy
  • 1 litr wody

Sos do klusek śląskich - PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę - przesmażamy na rozgrzanym oleju. Po 4 minutach dodajemy kostke do sosów, 2 liścia laurowe, 2 ziela angielskie, nieco soli i pieprzu - przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy wodą - doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na patelni rumienimy mąkę, często mieszają, kiedy będzie ładnie przypieczona odstawiamy ją do wystudzenia. Do zimnej maki stopniowo wlewamy gorącą wodę z sosu i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Sos łączymy z zasmażką i gotujemy jeszcze chwilę doprawiając do smaku.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos do klusek śląskich  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos grzybowo-śmietanowy Sos ze świeżych podgrzybków Jogurtowy sos z zielonym pesto
Sos a'la vinegret do sałatek Sos pomidorowy z dynią Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Sos potrawkowy wg Babci Florentyny Domowy sos czosnkowy Sos mięsno - dyniowy do makaronu
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Paprykowa pasta ajwar

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane