Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1733]

Sos do klusek śląskich

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

cebulowy sosik do polewania pieczeni lub śląskich klusek

Sos do klusek śląskich Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos do klusek śląskich

  • 2 cebule
  • 6 łyżek mąki
  • 100 ml olej
  • 1 bulionetka do sosów
  • przyprawy
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Sos do klusek śląskich

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę - przesmażamy na rozgrzanym oleju. Po 4 minutach dodajemy kostke do sosów, 2 liścia laurowe, 2 ziela angielskie, nieco soli i pieprzu - przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy wodą - doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na patelni rumienimy mąkę, często mieszają, kiedy będzie ładnie przypieczona odstawiamy ją do wystudzenia. Do zimnej maki stopniowo wlewamy gorącą wodę z sosu i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Sos łączymy z zasmażką i gotujemy jeszcze chwilę doprawiając do smaku.

Redakcja poleca: