Strona główna Sos do klusek śląskich

Sos do klusek śląskich

Sosy « poprzedni | następny »
Mysiunia

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1723
zdjęcia: 1 z 4
Sos do klusek śląskich
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

cebulowy sosik do polewania pieczeni lub śląskich klusek


trudność: średnie
czas:

Sos do klusek śląskich - SKŁADNIKI:

  • 2 cebule
  • 6 łyżek mąki
  • 100 ml olej
  • 1 bulionetka do sosów
  • przyprawy
  • 1 litr wody

Sos do klusek śląskich - PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę - przesmażamy na rozgrzanym oleju. Po 4 minutach dodajemy kostke do sosów, 2 liścia laurowe, 2 ziela angielskie, nieco soli i pieprzu - przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy wodą - doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na patelni rumienimy mąkę, często mieszają, kiedy będzie ładnie przypieczona odstawiamy ją do wystudzenia. Do zimnej maki stopniowo wlewamy gorącą wodę z sosu i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Sos łączymy z zasmażką i gotujemy jeszcze chwilę doprawiając do smaku.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos do klusek śląskich  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Pulpety w słonecznikowym sosie z makaronem Sałatka z sosem limonkowo- jogurtowym Lemon curd, krem cytrynowy
Dip z sosem sojowym Dip z przyprawą gyros Dip czosnkowo- orzechowy
Sos pieczarkowy Sos z podsmażaną cebulką i zrazami Lekki sos na maśle
 Domowy sos do pizzy Pyszny sos grzybowy Gęsty sos szpinakowy do mięs

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane