Strona główna Sos do klusek śląskich

Sos do klusek śląskich

Sosy « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Sos do klusek śląskich offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1692
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Sos do klusek śląskich
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

cebulowy sosik do polewania pieczeni lub śląskich klusek


trudność: średne
czas:

Sos do klusek śląskich - SKŁADNIKI:

  • 2 cebule
  • 6 łyżek mąki
  • 100 ml olej
  • 1 bulionetka do sosów
  • przyprawy
  • 1 litr wody

Sos do klusek śląskich - PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę - przesmażamy na rozgrzanym oleju. Po 4 minutach dodajemy kostke do sosów, 2 liścia laurowe, 2 ziela angielskie, nieco soli i pieprzu - przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy wodą - doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na patelni rumienimy mąkę, często mieszają, kiedy będzie ładnie przypieczona odstawiamy ją do wystudzenia. Do zimnej maki stopniowo wlewamy gorącą wodę z sosu i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Sos łączymy z zasmażką i gotujemy jeszcze chwilę doprawiając do smaku.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos do klusek śląskich  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Klasyczny sos borowikowy Indyjski sos do potraw Sos pigwowy do mięsa
Staropolski sos tatarski Sos wybitnie serowy Sos grzybowy - kurkowy
Szybki keczup domowy z pomidorów malinowych Konfitura z czerwonej cebuli Sos pieczarkowy na masełku
Sos śmietanowo-serowy z mięsem mielonym Grzyby duszone w śmietanie Bardzo pikantny sos pomidorowy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane