Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos koperkowy najprostszy wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Notorycznie podaję mięsa, ryby, jaja, kluski w sosie koperkowym. I przepis na ten sos jest częścią kilkudziesięciu innych przepisów , ale osobno spisanego przepisu na ten super smaczny i jednocześnie super prosty sos nie mam.

Sos koperkowy najprostszy wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos koperkowy najprostszy wg Buni

 

  • 1 szklanka wywaru
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1/3 szklanki usiekanego świeżego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy najprostszy wg Buni
Rozgrzać olej i masło ( nie rumieniąc ) w garnuszku o grubym dnie. Usiekać umyty i osuszony koperek ( poobrywany z grubych gałązek). Wsypać połowę koperku na rozgrzany tłuszcz i chwilę smażyć mieszając. Posypać mąką - wymieszać by mąka połączyła się z tłuszczem. Zmieszać wywar z gotowania i śmietankę i letnim rozprowadzić koperkową zasmażkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wsypać pozostały koperek - zamieszać. * Jeśli chodzi o wywar na jakim robimy sos koperkowy to zależy to oczywiście od tego do czego go robimy .Wykorzystujemy w tym celu - rosół lub bulion w którym gotowaliśmy kurczaka -wywar mięsno- warzywny ( czysty) na zupę gdy podajemy w tym sosie np. mięso z zupy - wywary z gotowania pulpetów ( drobiowych , z mielonego mieszanego, rybnych) -gotowania warzyw ( np. kalafiora) - lub ostatecznie kostki bulionowej jeśli nie mamy żadnego gotowego wywaru w zapasie a chcemy mieć sos np. do jajek na twardo w sosie koperkowym Dziś np. podałam z sosem koperkowym ( a w zasadzie w sosie koperkowym ) jajka na twardo , do tego ziemniaczki z wody i marchewkę tartą z jabłkiem.
Sos koperkowy najprostszy wg Buni
Rozpuścić masło nie rumieniąc go -tylko tyle by było płynne
Sos koperkowy najprostszy wg Buni
Na masło wsypać pokrojony koperek i smażyć go ( znów uważając by nie zaczęło się masło rumienić ) by koper uwolnił aromaty
Sos koperkowy najprostszy wg Buni
Zasypać masło z koprem mąką - wymieszać robiąc koperkową zasmażkę
Sos koperkowy najprostszy wg Buni
Zasmażkę rozprowadzić bulionem zmieszanym ze śmietanką- doprawić sos do smaku

Tagi:

winogrona