Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kurczak w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie masz pomysłu na sobotni obiad, mam coś dla Ciebie. Delikatne mięso kurczaka w sosie koperkowym z dodatkiem ziół a to wszystko podane z makaronem.

Kurczak w sosie koperkowym

Składniki:

Kurczak w sosie koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie koperkowym

I

Kurczak w sosie koperkowym

1. Mięso kroję w paseczki, przekładam do miski, wsypuję zioła prowansalskie, sól, pieprz, dokładnie mieszam.
2. Cebulę obieram, drobno kroję, czosnek obieram, przeciskam przez praskę, warzywa smażę na rozgrzanym oleju.
3. Do warzyw dodaję mięso, smażę około 10 minut.

II

Kurczak w sosie koperkowym

4. Do rondelka wlewam mleko, dodaję masło, wsypuję cukier, dwie szczypty soli, pieprzu, gotuję. Następnie dodaję drobno posiekany koperek i zagęszczam sos mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotuję do momentu zagotowania.
5. Sos łączę z mięsem.

III

6. Danie gotowe. Podaję z makaronem Penne oraz surówką.
7. Smacznego.