odon

odon

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Sos majonezowy na kulu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać do drobiu i ryb na zimno oraz sałatek

Sos majonezowy na kulu

Składniki:

Sos majonezowy na kulu

 

  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szkl rosołu(chudego) lub intensywnego wywaru z warzyw
  • 1/2 szkl oliwy
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny
  • sól,pieprz(najlepiej biały)
  • cukier

Sposób przygotowania:

Sos majonezowy na kulu
W rondelku trzepaczką wymieszać oliwę z przesiana mąką ,chwile podgrzewać mieszając.Nie rumienić.Stopniowo dodawać zimny rosół lub wywar.Podgrzewać w trakcie ustawicznego mieszania,doprowadzić do zawrzenia.Powinien powstać gęsty sos,odstawić.Ubijając dodawać stopniowo oliwę i żółtka.Przyprawić do smaku solą,sokiem z cytryny i odrobiną cukru.Sos majonezowy "na kuku" przyrządza się do oblewania drobiu i ryb podawanych na zimno oraz sałatek.Przygotowany w ten sposób majonez dobrze utrzymuje się na powierzchni potrawy nie spływa.