Malgosia

Malgosia

Szef Kuchni
[Przepisów: 95]

Sos szczawiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sos szczawiowy można podawać ze śmietaną.

Sos szczawiowy

Składniki:

Sos szczawiowy

 

  • 40-50 dag szczawiu
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżka stołowa otrębów pszennych
  • mleko
  • cukier
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos szczawiowy
Szczaw umyć i odsączyć i dusić pod przykryciem, na rozgrzanym oleju, 4-5 minut, na małym ogniu, bez mieszania. Po czym zdjąć pokrywkę i posypać szczaw otrębami, zlać mlekiem i wodą w stosunku 1:1 i posolić. Nie trzeba go długo gotować, dodać na koniec troszkę cukru.

Tagi:

szczaw