jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Spaghetti z fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

spaghetti z fetą, doskonałe danie polecane na obiad

Spaghetti z fetą

Składniki:

Spaghetti z fetą

 

  • 50 dag spaghetti
  • 20 dag sera feta2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkapikantnej papryki
  • sos sojowy- odrobina
  • ocet winny- odrobina
  • świeża bazylia
  • oregano
  • oliwa
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki- do posypania

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z fetą
Ser feta pokroić w kostkę. Bazylię i oregano opłukać, osuszyć na ściereczce. Drobno posiekać, wymieszać z roztartym czosnkiem. W dużym słoju układać warstwami ser i zioła, każdą z warstw posypując papryką. Skropić sosem sojowym i octem winnym niezbyt obficie. Zalać oliwą, tak aby całkiem zakryła zawartość. Lekko wstrząsnąć, zamknąć słój, wstawić na co najmniej na dwa dni do lodówki. Zagotować w rondlu 4 litry wody, lekko osolić. Włożyć spaghetti, gotować al dente 10 minut, osączyć. Spaghetti przełożyć na talerze, na wierzchu rozłożyć fetę. Gotowe danie polać odrobiną oliwy,posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać razem z zieloną sałatą i białym wytrawnym winem bezpośrednio po przyrządzeniu.

Tagi:

sery sosy ser