Karczma Honorietty

Karczma Honorietty

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Surówka z białej rzodkwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niezawodny sposób na pyszny dodatek do obiadu. Doskonale sprawdza się do dań z wieprzowiny, drobiu czy ryb.

Surówka z białej rzodkwi

Składniki:

Surówka z białej rzodkwi

 

  • 1 biała rzodkiew
  • 1 jabłko
  • natka pietruszki suszona
  • papryka słodka suszona
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
  • opcjonalnie: chrzan tarty

Sposób przygotowania:

Surówka z białej rzodkwi

ETAP 1:

Surówka z białej rzodkwi

Rzodkiew i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posypać przyprawami i doprawić solą do smaku. Dodać ze dwie łyżki jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego ( są to jogurty bardzo kremowe i gęste). Można podkręcić smak dodając łyżeczkę lub dwie chrzanu tartego. Zapewni to bardziej wyrazisty smak naszej surówce.