Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Łagodniejsza od czarnej rzodkwi , równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu).

Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką

 

  • 1/4 średniej białej rzodkwi
  • 4 czerwone rzodkiewki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżka drobno usiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką
Umyć rzodkiew i rzodkiewki. .

Białą rzodkiew obrać.

Utrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka ) białą rzodkiew .

Lekko odcisnąć sok .

Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej rzodkiewki ( bez obierania).

Wymieszać.

Dodać śmietanę .

Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny .

Podawać posypane usiekaną natką pietruszki i mielonym pieprzem.
Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką
Obrać rzodkiew a rzodkiewki umyć - przygotować do utarcia
Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką
Utrzeć białą rzodkiew na tarce jarzynowej- średnie oczka
Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką
Rzodkiewkę utrzeć bez obierania na dużych oczkach tarki jarzynowej
Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką
Wymieszać obie rzodkwie ze śmietaną i doprawić do smaku