szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Surówka z buraczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka z buraczków świetnie pasuje do zrazów i gulaszu. Ma bardziej wytrawny smak, w zależności od słodkości dodanego do niej jabłka.

Surówka z buraczków

Składniki:

Surówka z buraczków

 

  • 3 czerwone buraki
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki zalewy z ogórków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z buraczków
Buraczki dokładnie umyć i gotować tak długo , aż będą miękkie. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Czerwoną cebulę i jabłko obrać ze skórki. Ogórki kiszone, cebulę, jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do potartych buraczków.

Wszystkie składniki wymieszać z olejem, zalewą z ogórków i posiekaną natką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.