femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Surówka z białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka z białej kapusty, która może stanowić dodatek do hamburgerów, hot - dogów, kanapek, ale przede wszystkim obiadów!

Surówka z białej kapusty

Składniki:

Surówka z białej kapusty

Warzywa :

  • 4 kg białej kapusty
  • 200 g pora lub cebuli ( może być pół na pół )
  • 1 kg marchwi
  • 200 g natki pietruszki
  • 8 ząbków czosnku

Zalewa :

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty
Wszystkie warzywa z zależności od potrzeby przebrać, obrać i umyć. Białą kapustę drobno poszatkować ( pozbywając się głąba ). Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę lub pora oraz pietruszkę bardzo drobno posiekać. Czosnek można przecisnąć przez praskę lub posiekać - wg uznania.

Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać ze sobą w wielkiej misce.

Do rondla przelać ocet, wsypać cukier oraz sól; dodać ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Podane składniki zagotować. Po zagotowaniu wyłączyć palnik i wlać olej.

Całość zamieszać i odstawić do przestudzenia. Warzywa zalać letnią zalewą i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Gotową surówkę nakładać do słoików. Zakręcone słoiki przechowywać w lodówce lub zimnym pomieszczeniu. 

etap 1

Surówka z białej kapusty
Do miski przełóż poszatkowaną kapustę i startą marchew.

etap 2

Surówka z białej kapusty
Przygotuj pora, cebulę i czosnek. Drobno posiekaj.

etap 3

Surówka z białej kapusty
Przygotowaną zalewę odstaw do wystudzenia.

etap 4

Surówka z białej kapusty
Wymieszane składniki surówki zalej letnią zalewą.

etap 5

Surówka z białej kapusty
Nałożone słoiki zakręć zakrętkami i wstaw do lodówki. Gotowe!