Sposób przygotowania:
Surówka z białej kapusty
Wszystkie warzywa z zależności od potrzeby przebrać, obrać i umyć. Białą kapustę drobno poszatkować ( pozbywając się głąba ). Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę lub pora oraz pietruszkę bardzo drobno posiekać. Czosnek można przecisnąć przez praskę lub posiekać - wg uznania.
Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać ze sobą w wielkiej misce.
Do rondla przelać ocet, wsypać cukier oraz sól; dodać ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Podane składniki zagotować. Po zagotowaniu wyłączyć palnik i wlać olej.
Całość zamieszać i odstawić do przestudzenia. Warzywa zalać letnią zalewą i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Gotową surówkę nakładać do słoików. Zakręcone słoiki przechowywać w lodówce lub zimnym pomieszczeniu.
Cebulę lub pora oraz pietruszkę bardzo drobno posiekać. Czosnek można przecisnąć przez praskę lub posiekać - wg uznania.
Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać ze sobą w wielkiej misce.
Do rondla przelać ocet, wsypać cukier oraz sól; dodać ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Podane składniki zagotować. Po zagotowaniu wyłączyć palnik i wlać olej.
Całość zamieszać i odstawić do przestudzenia. Warzywa zalać letnią zalewą i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Gotową surówkę nakładać do słoików. Zakręcone słoiki przechowywać w lodówce lub zimnym pomieszczeniu.
etap 1
etap 2
etap 3
etap 4
etap 5