Sposób przygotowania:
Surówka z buraczków z marchewką
Ugotowanego buraka ( ostudzić i obrać ) utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej . Dodać 3 łyżki oleju i wymieszać. Obrać marchew i jabłko ( usunąć gniazdo nasienne ). Utrzeć tak jak buraka na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zostawić w lodówce na 30 minut. Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem ( szczypiorkiem a nie inną zieleniną bo buraki lubią doprawianie cebulą a w tym przypadku szczypior daje trochę tej ostrości). * lub zwykła surówka z gotowanych, utartych buraków doprawiona tylko olejem, solą, cukrem i sokiem z cytryny ** jeśli bazujemy na surówce z buraków to dajemy 1,5 łyżki oleju i doprawiamy mniej bo przyprawy były już w buraczkach.
elzbieta8960
natsu