Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 348]

Świąteczne ciasteczka kokosowe - cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ekstremalnie kokosowe świąteczne ciasteczka z nutka cytryny. Pyszne i pięknie pachnące kokosem. Idealne dla wielbicieli kokosanek.

Świąteczne ciasteczka kokosowe - cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne ciasteczka kokosowe - cytrynowe

 

  • 3/4 szklanki maki kokosowej

 

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego

 

 

 

  • 1 łyżeczka sody do wypieków

 

  • otarta skorka z jednej, sparzonej i umytej cytryny

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne ciasteczka kokosowe - cytrynowe
W misce miksujemy ze sobą olej kokosowy oraz miód. Potem dodajemy jajko (jajko powinno mieć temperaturę pokojową). Wszystkie składniki ubijamy, aż się połączą i powstanie pulchna masa. Może się zdarzyć, ze masa się zważy. Nie przejmujemy się tym. Do masy z jajka, kokosu i miodu dodajemy mąkę, sodę oraz skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.

Stolnicę lub blat posypujemy mąką. Rozwałkowujemy każdą część ciasta, posypujemy delikatnie mąką i wycinamy foremkami kształty. Najlepiej, żeby to były proste kształty ( kwiatuszki, serduszka, ponieważ bardziej skomplikowane będą się łamać).

U mnie na zdjęciu są ludki ale zrobiłam większość w formie kwiatków. Delikatnie układamy wycięte kształty z ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy przez około 5-10 minut w 180 C. Ciasteczka powinny mieć rumiany, złocisty kolor i być dobrze wypieczone ( w przeciwnym razie mogą się połamać podczas wyciągania).
Świąteczne ciasteczka kokosowe - cytrynowe
W misce miksujemy kokos, miód oraz jajko
Świąteczne ciasteczka kokosowe - cytrynowe
Dosypujemy make kokosowa i zagniatamy ciasto
Świąteczne ciasteczka kokosowe - cytrynowe
Z ciasta wycinamy kształty i układamy na blaszce
Świąteczne ciasteczka kokosowe - cytrynowe
ciasteczka delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy