Sposób przygotowania:
Pierniczki eksperymentalneETAP 1:
Do miski przełożyć pokrojonego buraka. Zmiksować. Dodać ciecierzycę i ponownie zmiksować.
ETAP 2:
Dodać mąkę, miód,proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Całość wymieszać,a następnie wstępnie zagnieść.
ETAP 3:
Następnie dodać kakao, oraz jajko i całość zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na około 60 minut.
ETAP 4:
Ciasto podzielić na 4 części i wałkować każdą na płat o grubości około 0,5 cm. Wycinać kształty foremkami lub pokroić na kwadraty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W malej miseczce rozpuścić miód w gorącej wodzie i smarować pędzelkiem pierniczki. Pie w 180 st około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Lukier:
Do małej miseczki przesiać cukier puder. Dodać odrobię wody i wymieszać do rozpuszczenia. Przygotowanym lukrem delikatnie dekorować pierniczki. Smacznego!
misia5
monikaT83
misia5