Sposób przygotowania:
Sernik kawowy z misiemCiasto:
Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać jogurt i dokładnie zmiksować na gładko.
ETAP 2:
Do miski przełożyć mąkę, kakao i otręby oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Żółtko oddzielić od białka. Utrzeć żółtko z cukrem brzozowym na jasny krem.
ETAP 3:
Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki.
ETAP 4:
Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do małej keksówki ( ja użyłam małej aluminiowej jednorazowej foremki). Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.
ETAP 5:
Następnie podzielić na kromki o grubości około 1 m. W kawałkach wyciąć foremką kształt misia. Resztę ciasta użyć dowolnie lub zamrozić.
Masa serowa:
Do rondelka wlać mleko, wodę i dodać kawę inkę. Wymieszać i podgrzać do dokładnego połączenia się składników.
Do naczynia o płaskim dnie-najlepiej rondla przełożyć ser biały, ekstrakt waniliowy oraz przygotowany napój kawowy i zmiksować. Następnie dodać cukier brzozowy, jajka i znów zmiksować. Na koniec dodać mąkę i całość dokładnie zmiksować, aby masa była gładka i bez grudek.
ETAP 7:
Na dno małej keksówki ( ja ponownie użyłam aluminiowej jednorazowej) wylać około 3-4 łyżki masy serowej. Następnie ułożyć misie jeden za drugim ( bez przerw). Ostrożnie wylać ( najlepiej łyżką) resztę masy serowej. Foremkę wstawić do większej formy wypełnionej wrzątkiem na wysokość 1/3 formy. Piec w 160 st około 60 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Oprószyć cukrem pudrem.
SylaUla
mysza75
Netka
monikaT83