Sposób przygotowania:
Kokosowe ciasteczka z melasą
Jajko zmiksować z cukrem. Dodać miękkie masło i ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać melasę, i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki, zmiksować lub starannie wymieszać łyżką do uzyskane gładkiej masy. Wstawić do lodówki na ok. 30 min lub do zamrażarki na 15 min, aby łatwiej było formować ciastka. Po wyjęciu z lodówki masę nabierać łyżką i toczyć w zwilżonych dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę z osobna obtoczyć w wiórkach kokosowych i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między kuleczkami należy zachować spore odległości (ok. 2 cm) Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 13-14 min. Następnie ciastka wyjąć i ostudzić.