kasik1991

kasik1991

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Świąteczne pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świąteczne pierniczki, nie trudne a smaczne i zachowują świeżość przez bardzo długi czas. Trzeba je tylko przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Świąteczne pierniczki

Składniki:

Świąteczne pierniczki

 

  • 1 kg mąki
  • 20 dag tłuszczu
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 jaj
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 2 łyżeczki sody
  • opakowanie przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki
1/2 szklanki cukru podgrzewać na małym ogniu, by zamienił siew karmel, zalać 1/2 szklanki wody, dodać miód. 3 jajka i 3 żółtka ubić z resztą cukru. Do mąki dodać sodę i amoniak i dobrze wymieszać. Następnie rozpuścić tłuszcz i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i wyrobić. Ciasto powinno być wyrobione co najmniej 1 dzień przed pieczeniem pierniczków. Ciasto dzielić na porcje, rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Pierniczki pięknie wyrastają, są pulchne. Po wystudzeniu można je dowolnie udekorować.