Sposób przygotowania:
Pierniczki Bożonarodzeniowe
Miód, melasę, pokrojoną w kostkę margarynę, cukier oraz przyprawy do piernika wraz z cynamonem dajemy do garnka z grubym dnem. Całość podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Powstałą masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga masa jest bardzo gorąca i trzeba ją trzymać jak najdalej od dzieci, bo mogą się one paskudnie poparzyć.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej zimną masę miodową oraz jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, które owijamy w folię i dajemy na dwa tygodnie do lodówki. Po upływie 14 dni wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy go na chwilę, by nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu łatwiej nam będzie je rozwałkować.Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą słomki do napojów robimy w pierniczkach dziurki przez, które po upieczeniu i udekorowaniu można przewlec wstążkę i powiesić pierniczki na choince. Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temp. 180 st. przez 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy pierniczki lukrem.
Uwaga masa jest bardzo gorąca i trzeba ją trzymać jak najdalej od dzieci, bo mogą się one paskudnie poparzyć.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej zimną masę miodową oraz jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, które owijamy w folię i dajemy na dwa tygodnie do lodówki. Po upływie 14 dni wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy go na chwilę, by nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu łatwiej nam będzie je rozwałkować.Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą słomki do napojów robimy w pierniczkach dziurki przez, które po upieczeniu i udekorowaniu można przewlec wstążkę i powiesić pierniczki na choince. Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temp. 180 st. przez 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy pierniczki lukrem.
BozenaMatuszczyk