Sposób przygotowania:
Pyszne świąteczne pierniczki
Mąkę oraz sodę oczyszczoną przesiewamy do dużej miski.
Miód, cukier masło oraz przyprawę do pieczenia dajemy do średniej wielkości garnka i na małym ogniu podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą. Musimy bardzo uważać ponieważ masa będzie bardzo gorąca. Szczególnie uważajmy na dzieci, które są bardzo ciekawe świata zwłaszcza i jak coś ładnie pachnie ciężko je od tego odciągnąć.
Tak przygotowaną masę odstawiamy do dokładnego ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna przekładamy ją do miski z przesianą mąką i sodą oczyszczoną i dodajemy jajko. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto.
Następnie owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na kilka dni do lodówki.
Ja ciasto trzymałam w lodówce przez trzy tygodnie. Można jednak skrócić czas do kilku dni lub piec pierniczki zaraz po zrobieniu ciasta.
W tym celu na stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm. Za pomocą foremek o różnych kształtach wycinamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy w temp. 180 st przez około 15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika dzięki temu nie zmiękną od razu wszystkie. Jeśli zaś będziemy chcieli zjeść pierniczki to należy je wyjąć kilka dni wcześniej, by wchłonęły wilgoć z powietrza. Dzięki temu staną się miękkie.
Upieczone i ostudzone pierniczki można dowolnie ozdobić np. lukrem.
Miód, cukier masło oraz przyprawę do pieczenia dajemy do średniej wielkości garnka i na małym ogniu podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą. Musimy bardzo uważać ponieważ masa będzie bardzo gorąca. Szczególnie uważajmy na dzieci, które są bardzo ciekawe świata zwłaszcza i jak coś ładnie pachnie ciężko je od tego odciągnąć.
Tak przygotowaną masę odstawiamy do dokładnego ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna przekładamy ją do miski z przesianą mąką i sodą oczyszczoną i dodajemy jajko. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto.
Następnie owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na kilka dni do lodówki.
Ja ciasto trzymałam w lodówce przez trzy tygodnie. Można jednak skrócić czas do kilku dni lub piec pierniczki zaraz po zrobieniu ciasta.
W tym celu na stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm. Za pomocą foremek o różnych kształtach wycinamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy w temp. 180 st przez około 15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika dzięki temu nie zmiękną od razu wszystkie. Jeśli zaś będziemy chcieli zjeść pierniczki to należy je wyjąć kilka dni wcześniej, by wchłonęły wilgoć z powietrza. Dzięki temu staną się miękkie.
Upieczone i ostudzone pierniczki można dowolnie ozdobić np. lukrem.
Bahus
misia5
Dziękuję:). Można się na nie załapać:) W tym roku zrobiłam je ze znacznie większej porcji. Wyszło mi prawie 4 kg ciasta. Zastanawiam się tylko ile pierniczków dotrwa do świąt, bo w zeszłym roku było z tym krucho:) Kilka pierniczków ma zrobione słomką dziurki, żeby można je było powiesić na choinkę:) Jak zmiękną to znikną z choinki i powieszone zostaną kolejne:)
zbysiowa
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają:) Uwielbiam lukrować pierniczki:)
edytaha
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają:) Szkoda, że wszystkie już ozdobiłam, bo to super odprężające zajęcie:)
-Natka-
misia5
Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie jak wiszą na choince:)