zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Świąteczny schab pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszny schab do pieczywa na zimno. Świetnie zastąpi sklepowe wędliny. Gdy zostanie nam nadmiar możemy zamrozić.

Świąteczny schab pieczony

Składniki:

Świąteczny schab pieczony

 

  • 1,5 kg świeżego schabu bez kości
  • 1 łyżeczka soli morskiej ( grubej )
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebulki

Sposób przygotowania:

Świąteczny schab pieczony
Schab umyć i natrzeć mieszanką przypraw wcześniej utartych w moździerzu. Umieścić go w naczyniu z pokrywką i wstawić do lodówki. Co 12 godzin obracać zlewając powstały sok. Po trzech dniach schab wstawić do piekarnika w naczyniu i piec 90 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Upieczony schab wystudzić i przechowywać w lodówce.

Przed podaniem kroić w plastry.