Sposób przygotowania:
Królik pieczony w musztardzie ze śliwowicą
Tuszkę królika podziel na porcje. Do garnka wlej przegotowaną wodę i dodaj do niej sól, ocet, śliwowicę oraz zioła i przyprawy, tak powstałą marynatą zalej mięso i odstaw je na 4-5 godzin.
Po tym czasie wyjmij królika z zalewy i dokładnie osusz, każdy kawałek mięsa dokładnie posmaruj śliwowicą i musztardą po czym włóż go do foliowego rękawa wraz z kawałkami cebuli i suszonymi śliwkami.
Całość zawiąż i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stop na około 90min (gotowy królik powinien mieć w środku 80stop).
Upieczonego królika podawaj z duszonymi na maśle pieczarkami.
Po tym czasie wyjmij królika z zalewy i dokładnie osusz, każdy kawałek mięsa dokładnie posmaruj śliwowicą i musztardą po czym włóż go do foliowego rękawa wraz z kawałkami cebuli i suszonymi śliwkami.
Całość zawiąż i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stop na około 90min (gotowy królik powinien mieć w środku 80stop).
Upieczonego królika podawaj z duszonymi na maśle pieczarkami.
niezły kąsek
biedroneczki