Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Królik pieczony w musztardzie ze śliwowicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Królik ma jasne i delikatne mięso które łatwo możne przepiec w wyniku czego staje się suche i twarde.

Królik pieczony w musztardzie ze śliwowicą

Składniki:

Królik pieczony w musztardzie ze śliwowicą

 

  • królik
  • 180g musztardy francuskiej
  • 3 łyżki śliwowicy
  • kilka suszonych śliwek
  • pieczarki
  • cebula
  • łyżka masła

Marynata do królika

Sposób przygotowania:

Królik pieczony w musztardzie ze śliwowicą
Tuszkę królika podziel na porcje. Do garnka wlej przegotowaną wodę i dodaj do niej sól, ocet, śliwowicę oraz zioła i przyprawy, tak powstałą marynatą zalej mięso i odstaw je na 4-5 godzin.

Po tym czasie wyjmij królika z zalewy i dokładnie osusz, każdy kawałek mięsa dokładnie posmaruj śliwowicą i musztardą po czym włóż go do foliowego rękawa wraz z kawałkami cebuli i suszonymi śliwkami.

Całość zawiąż i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stop na około 90min (gotowy królik powinien mieć w środku 80stop).

Upieczonego królika podawaj z duszonymi na maśle pieczarkami.

Tagi:

królik mięso