Sposób przygotowania:
Kaczka nadziewana kaszą gryczanąZamarynowanie
Kaczkę oczyść, dobrze wypłucz i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj olej z solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nasmaruj kaczkę, również od środka. Zawiń w folię bądź przełóż do naczynia z pokrywką i włóż do lodówki na ok. 2 godz.
Farsz
W tym czasie przygotuj farsz. Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie w stosunku 1 część kaszy - 2 części wody i odstaw do wystygnięcia. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i delikatnie zeszklij. Pod koniec dodaj wcześniej ugotowaną kaszę i dobrze wymieszaj.
ETAP 3:
Kaczkę wypełnij schłodzonym farszem, a boki zszyj specjalną nitką lub zepnij wykałaczkami.
ETAP 4:
Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 2 godziny (w zależności od wagi kaczki- ile waży taki powinien być czas pieczenia). Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 40−50 minut, podlewając kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Gotową wyjmij z piekarnika i odstaw jeszcze na 10−15 minut aby odpoczęła.
ajrinwu