SUPERPRZEPIS

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną

  • 1
  • aliss06
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną

Przygotowanie dobrej kaczki zajmuję sporo czasu, jednak dla jej delikatnego mięska i chrupiącej skórki warto! :)

Składniki:

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną

 

  • 1 kaczka ok. 2,5 kg
  • ok. 150 g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 plastry boczku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną

Zamarynowanie

Kaczkę oczyść, dobrze wypłucz i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj olej z solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nasmaruj kaczkę, również od środka. Zawiń w folię bądź przełóż do naczynia z pokrywką i włóż do lodówki na ok. 2 godz.

Farsz

W tym czasie przygotuj farsz. Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie w stosunku 1 część kaszy - 2 części wody i odstaw do wystygnięcia. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i delikatnie zeszklij. Pod koniec dodaj wcześniej ugotowaną kaszę i dobrze wymieszaj.

ETAP 3:

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną

Kaczkę wypełnij schłodzonym farszem, a boki zszyj specjalną nitką lub zepnij wykałaczkami.

ETAP 4:

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną

Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 2 godziny (w zależności od wagi kaczki- ile waży taki powinien być czas pieczenia). Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 40−50 minut, podlewając kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Gotową wyjmij z piekarnika i odstaw jeszcze na 10−15 minut aby odpoczęła.