Sposób przygotowania:
Schab pieczony z morelami
Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Przygotować marynatę. Wymieszać sok z cytryny z miodem, musztardą i sosem sojowym. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i nad tym naczyniem dokładnie nasmarować marynatą, resztki marynaty niech spływają do naczynia.
Odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, mięso w międzyczasie przekręcić aby dobrze przeszło marynatą. Po tym czasie w schabie zrobić wzdłuż dwa nacięcia na głębokość taką aby zmieściły się morele. Następnie w nacięciach ułożyć suszone morele.
Nadziany schab obwiązać ściśle sznurkiem. Ułożyć ponownie w naczyniu żaroodpornym w którym pozostały resztki marynaty. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 2 godzin, polewając co jakiś czas powstałym sosem.
Mięsa nie odkrywamy ponieważ ze względu na dodatek miodu w marynacie może się za bardzo przypiec. Tak przygotowany schab można podawać na ciepło lub na zimno.
Odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, mięso w międzyczasie przekręcić aby dobrze przeszło marynatą. Po tym czasie w schabie zrobić wzdłuż dwa nacięcia na głębokość taką aby zmieściły się morele. Następnie w nacięciach ułożyć suszone morele.
Nadziany schab obwiązać ściśle sznurkiem. Ułożyć ponownie w naczyniu żaroodpornym w którym pozostały resztki marynaty. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 2 godzin, polewając co jakiś czas powstałym sosem.
Mięsa nie odkrywamy ponieważ ze względu na dodatek miodu w marynacie może się za bardzo przypiec. Tak przygotowany schab można podawać na ciepło lub na zimno.
zbysiowa