edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 982]

Szybkie ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i niezawodne ciasto z truskawkami. Upiekłam je specjalnie dla męża, który nie jest miłośnikiem ciast z kremem.

Szybkie ciasto z truskawkami

Składniki:

Szybkie ciasto z truskawkami

 

  • 4 duże jajka
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju o neutralnym smaku
  • 30 dag truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto z truskawkami

1.

Szybkie ciasto z truskawkami
Do jajek dodać cukier trzcinowy i cukier waniliowy.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Truskawki opłukać, dokładnie osączyć i oderwać szypułki, Większe przekroić na połówki lub ćwiartki.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na jasną pianę.

2.

Szybkie ciasto z truskawkami
Na małych obrotach wymieszać masę jajeczną z przesianą mąką.

Dodać przesianą z proszkiem mąkę i wymieszać na małych obrotach.

3.

Szybkie ciasto z truskawkami
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem.

Nadal mieszając, cienką strużką wlać olej.

Masę przełożyć do tortownicy.

4.

Szybkie ciasto z truskawkami
Na wierzchu ciasta rozłożyć umyte i osuszone truskawki.

Na wierzchu rozłożyć truskawki. Tortownicę od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.

5.

Szybkie ciasto z truskawkami
Upieczone ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Piec przez około 45 minut, do chwili, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.