Sposób przygotowania:
Pleśniak moja wersja
Margarynę lub masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, śmietaną oraz żółtkami.
Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Każdą część owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godziny.
Na blachę średniej wielkości wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy na tarce (o grubych oczkach ) jedną część białego ciasta, na to wykładamy powidła z czarnej porzeczki, ścieramy kakaowe ciasto, wykładamy ubitą na sztywno pianę białek z dodatkiem cukru a na pianę ścieramy ostatnią część białego ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Pieczemy ok. 50 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przygotowanie 30 minut + pieczenie. Pyszne ciasto.
Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Każdą część owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godziny.
Na blachę średniej wielkości wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy na tarce (o grubych oczkach ) jedną część białego ciasta, na to wykładamy powidła z czarnej porzeczki, ścieramy kakaowe ciasto, wykładamy ubitą na sztywno pianę białek z dodatkiem cukru a na pianę ścieramy ostatnią część białego ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Pieczemy ok. 50 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przygotowanie 30 minut + pieczenie. Pyszne ciasto.
gusia1000