BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Pleśniak moja wersja

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne ciasto pod nazwą Pleśniak. Ciasto zrobiłam z czarną porzeczką. Ciasto bardzo smaczne i szybko zniknęło z talerza.

Pleśniak moja wersja

Składniki:

Pleśniak moja wersja

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak moja wersja
Margarynę lub masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, śmietaną oraz żółtkami. 

Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Każdą część owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godziny.

Na blachę średniej wielkości wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy na tarce (o grubych oczkach ) jedną część białego ciasta, na to wykładamy powidła z czarnej porzeczki, ścieramy kakaowe ciasto, wykładamy ubitą na sztywno pianę białek z dodatkiem cukru a na pianę ścieramy ostatnią część białego ciasta. 

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.

Pieczemy ok. 50 minut.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Przygotowanie 30 minut + pieczenie. Pyszne ciasto.