Sposób przygotowania:
Różany tort z malinamiETAP 1:
Przygotuj dwie tortownice o średnicy 16 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. W dużej misie ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne dodawaj partiami cukier nie przerywając ubijania a następnie po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być dobrze napowietrzona. Do ubitych jajek dodawaj partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Masę mieszaj delikatnie, najlepiej za pomocą ręcznej trzepaczki. Gotową masą napełnij po równo obie tortownice. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut.
Po upieczeniu upuść biszkopty a niewielkiej wysokości aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Gotowe biszkopty wystudź, a następnie przekrój na pół.
Miękkie masło umieść w dużej misie z cukrem pudrem i utrzyj mikserem na puch. Dodawaj partiami serek mascarpone (serek musi mieć temperaturę pokojową). Na końcu dodaj konfiturę i jeszcze raz zmiksuj wszystko dokładnie. Maliny przepłucz na sicie.
Przygotuj paterę na tort. Kolejno układaj warstwy, przekładaj kremem, na kremie układaj maliny, delikatnie wciśnij je w krem. Przykryj tort ostatnim blatem ciasta, lekko dociśnij i wstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ubij na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę różowego barwnika spożywczego. Gotową śmietanką posmaruj boki i wierzch tortu. Wstaw tort do lodówki. Przed podaniem udekoruj go różyczkami i goździkami.
Po około godzinie torcik ładnie się kroi. U mnie wyszło 5 warstw, ponieważ jeden z biszkoptów wyrósł mi nieco bardziej niż drugi :)