Sposób przygotowania:
Tarta serowo-cytrynowa
Przygotowanie ciasta:
Mąkę i cukier przesiewamy,dodajemy posiekane masło i siekamy wszystko dokładnie razem.Dodajemy jajko i mleko.Zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto formujemy w kulę i odkładamy do lodówki na 1 godz.
Po tym czasie wałkujemy dość cienko,wykładamy nim formę,przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np.grochem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C aż lekko się zarumieni.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową.
Przygotowanie sera :
Wszystkie składniki samy serowej wkładamy do miski i miksujemy aż się połączą.
Gotową masę przelewamy na przestudzone ciasto i pieczemy w 170°C przez około 40 min.
Upieczony i wystudzony sernik wkładamy do lodówki.
Przygotowanie kremu cytrynowego :
Jajka z cukrem ubijamy trzepaczką aż się połączą?przelewamy do garnka i podgrzewamy,cały czas mieszając.
Po około 2-3 min (masa jajeczna będzie ciepła) dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz pokrojone masło.
Mieszamy cały czas aż składniki się połączą.
Kiedy krem zaczyna się gotować zdejmujemy krem z ognia i przecedzamy przez gęste sito.
Wystudzony krem chłodzimy w lodówce a następnie smarujemy dokładnie nim tartę serową.
Mąkę i cukier przesiewamy,dodajemy posiekane masło i siekamy wszystko dokładnie razem.Dodajemy jajko i mleko.Zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto formujemy w kulę i odkładamy do lodówki na 1 godz.
Po tym czasie wałkujemy dość cienko,wykładamy nim formę,przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np.grochem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C aż lekko się zarumieni.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową.
Przygotowanie sera :
Wszystkie składniki samy serowej wkładamy do miski i miksujemy aż się połączą.
Gotową masę przelewamy na przestudzone ciasto i pieczemy w 170°C przez około 40 min.
Upieczony i wystudzony sernik wkładamy do lodówki.
Przygotowanie kremu cytrynowego :
Jajka z cukrem ubijamy trzepaczką aż się połączą?przelewamy do garnka i podgrzewamy,cały czas mieszając.
Po około 2-3 min (masa jajeczna będzie ciepła) dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz pokrojone masło.
Mieszamy cały czas aż składniki się połączą.
Kiedy krem zaczyna się gotować zdejmujemy krem z ognia i przecedzamy przez gęste sito.
Wystudzony krem chłodzimy w lodówce a następnie smarujemy dokładnie nim tartę serową.