Sposób przygotowania:
Biszkoptowe ciasto z musem truskawkowym
Biszkopt zrobiony z tego przepisu.
oto link;https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Mus truskawkowy;
Z truskawek usunąć szypułki, opłukać, osączyć na sicie. Zmiksować blenderem dodając cukier. Przełożyć do garnka,mieszając podgrzewać na wolny ogniu. Dodać galaretkę truskawkową w proszku , podgrzewać na małym ogniu aż galaretka się rozpuści nie dopuścić do zagotowywać. Całość ostudzić.
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywną masę z cukrem pudrem, a następnie połączyć z wystudzonym musem delikatnie mieszając.
Krem śmietankowy;
Kremówkę 30 % mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Spodni blat włożyć z powrotem do tortownicy , nasączyć delikatnie sokiem z kompotu truskawkowego. Następnie rozłożyć mus truskawkowy, przykryć drugim blatem , nałożyć krem śmietankowy. Udekorować truskawkami, startą czekoladą oraz kawałkami galaretki wcześniej zrobionej.
Włożyć na kilka godzin do lodówki,
Rada;
Ja biszkopt przekroiłam na trzy blaty środkowy odłożyłam na inne ciasto.
oto link;https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Mus truskawkowy;
Z truskawek usunąć szypułki, opłukać, osączyć na sicie. Zmiksować blenderem dodając cukier. Przełożyć do garnka,mieszając podgrzewać na wolny ogniu. Dodać galaretkę truskawkową w proszku , podgrzewać na małym ogniu aż galaretka się rozpuści nie dopuścić do zagotowywać. Całość ostudzić.
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywną masę z cukrem pudrem, a następnie połączyć z wystudzonym musem delikatnie mieszając.
Krem śmietankowy;
Kremówkę 30 % mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Spodni blat włożyć z powrotem do tortownicy , nasączyć delikatnie sokiem z kompotu truskawkowego. Następnie rozłożyć mus truskawkowy, przykryć drugim blatem , nałożyć krem śmietankowy. Udekorować truskawkami, startą czekoladą oraz kawałkami galaretki wcześniej zrobionej.
Włożyć na kilka godzin do lodówki,
Rada;
Ja biszkopt przekroiłam na trzy blaty środkowy odłożyłam na inne ciasto.
gusia1000