BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1225]

Biszkoptowe ciasto z musem truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, delikatny biszkopt, smaczny mus truskawkowy oraz ubita na sztywno śmietana to coś co moi domownicy lubią najbardziej.

Biszkoptowe ciasto z musem truskawkowym

Składniki:

Biszkoptowe ciasto z musem truskawkowym

 

  • biszkopt;
  • 5 jajek,
  • 3/4 szkl. mąki tortowej,
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

 

  • mus truskawkowy;
  • 400 g truskawek + do dekoracji,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 150 g cukru,
  • 400 ml kremówki 30% mocno schłodzonej,

 

  • krem śmietankowy;
  • 500 ml kremówki 30 % mocno schłodzonej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 op. śmietan fix-u,

 

  • dodatkowo ;
  • sok z kompotu truskawkowego do nasączenia,

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto z musem truskawkowym
Biszkopt zrobiony z tego przepisu.

oto link;https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html

Mus truskawkowy;

Z truskawek usunąć szypułki, opłukać, osączyć na sicie. Zmiksować blenderem dodając cukier. Przełożyć do garnka,mieszając podgrzewać na wolny ogniu. Dodać galaretkę truskawkową w proszku , podgrzewać na małym ogniu aż galaretka się rozpuści nie dopuścić do zagotowywać. Całość ostudzić.

Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywną masę z cukrem pudrem, a następnie połączyć z wystudzonym musem delikatnie mieszając.

Krem śmietankowy;

Kremówkę 30 % mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać śmietan fix.

Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Spodni blat włożyć z powrotem do tortownicy , nasączyć delikatnie sokiem z kompotu truskawkowego. Następnie rozłożyć mus truskawkowy, przykryć drugim blatem , nałożyć krem śmietankowy. Udekorować truskawkami, startą czekoladą oraz kawałkami galaretki wcześniej zrobionej.

Włożyć na kilka godzin do lodówki,

Rada;

Ja biszkopt przekroiłam na trzy blaty środkowy odłożyłam na inne ciasto.