LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Szynka palce lizać

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla miłośników dobrych mięs, smakuje jako dodatek do obiadu jak i na zimno do chleba.

Szynka palce lizać

Składniki:

Szynka palce lizać

 

  • 2 kg surowej szynki
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawa do mięsa wieprzowego w torebce
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka palce lizać
Czosnek obierz i posiekaj drobno, wymieszaj z przyprawą do mięsa i olejem. Natrzyj szynkę , owiń folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso przełóż do brytfanny z olejem i opiecz na gazie z każdej strony na złoto. Następnie podlej przegotowaną wodą i duś na małym ogniu ok.2 godzin pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając szynke powstałym sosem. W razie potrzeby dolewać ciepłej wody. Po dwóch godzinach szynka powinna być miękka i soczysta. Na sam koniec doprawić szynke do smaku w/g uznania.