jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tartaletki- „czarne jagódki”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Delikatny krem, kruchy spód i niezawodne jagody dają rewelacyjne połączenie. Dodatkowo deser nie wymaga pieczenia. Czego chcieć więcej?

Tartaletki- „czarne jagódki” Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tartaletki- „czarne jagódki”

SKŁADNIKI

  • 250 gram mascarpone do kremu,
  • 1 łyżka serka mascarpone do spodu,
  • 2 żółtka,
  • 1 szklanka leśnych jagód
  • 250 gram ciastek oreo
  • Łyżka masła,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • Cukier puder do posypania,
  • Bratki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tartaletki- „czarne jagódki”

ETAP 1

Tartaletki- „czarne jagódki”
Ciasteczka wraz z masłem i serkiem miksujemy

SPÓD :
Ciastka przekładamy do malaksera. Dodajemy do nich łyżkę serka mascarpone oraz łyżkę miękkiego masła. Całość miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”.

ETAP 2

Tartaletki- „czarne jagódki”
Przed nałożeniem masy foremki wykładamy folią

Foremki wykładamy folią spożywczą, a następnie masą oreo (dokładnie ją ugniatając). Tak przygotowane spody wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

ETAP 3

Tartaletki- „czarne jagódki”
zastygnięte babeczki wyjmujemy z formy

Po tym czasie, gdy masa zastygnie delikatnie wyjmujemy spody z foremek. Dzięki użytej folii łatwo tę czynność wykonać.

ETAP 4

Tartaletki- „czarne jagódki”
Przygotowane spody oreo wypełniamy kremem i owocami

Gotowe tartaletki napełniamy masą mascarpone. Wierzch posypujemy jagodami. Tartaletki przechowujemy w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ETAP 5

Tartaletki- „czarne jagódki”
Utarte żółtka łączymy z serkiem

KREM: Żółtka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitych dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.


Tagi:

ciastka