Sposób przygotowania:
Tarteletki z czekoladą
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder, żółtka, śmietanę, skórkę pomarańczową i siekać do połączenia się składników, Następnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić foremki, nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Krem: Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, połączyć z płynną żelatyną. Dodać 2/3 tabliczki startej na tarce o dużych oczkach czekolady, wymieszać. Zimne babeczki posmarować powidełkami i wyłożyć przygotowaną śmietanę. Po wierzchu posypać pozostałą startą czekoladą. Ozdobić według uznania.
marietta