Sposób przygotowania:
Tarteletki z truskawkami i kremem
Składniki na ciasto szybko zagniatamy rękoma lub mikserem z końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy. Owoce umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier. Dolewamy wodę i doprowadzamy owoce do wrzenia. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będą już się tworzyć pagórki, ale nie będzie jeszcze sztywna dodajemy partiami mascarpone oraz kakao. Ubijamy aż masa będzie jednolita. Do upieczonych kruchych spodów nakładamy truskawki w żelu do wysokości rantu. Masę kakaową nakładamy do szprycy i wyciskamy rozetki, każdą tarteletkę dekorujemy połówka truskawki i listkami melisy.