kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tarteletki z truskawkami i kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny niezobowiązujący letni deser z truskawkami. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy. Kruche spody możemy upiec wcześniej, dzięki czemu przygotowanie deseru będzie bardzo szybkie.

Tarteletki z truskawkami i kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarteletki z truskawkami i kremem

 

  • (na 14 szt)
  • Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej
  • Pól szklanki cukru
  • Jajko L
  • 125g masła

 

 

  • Krem: 200ml śmietany kremówki
  • 250g mascarpone
  • Łyżeczka kakao
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Tarteletki z truskawkami i kremem
Składniki na ciasto szybko zagniatamy rękoma lub mikserem z końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy. Owoce umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier. Dolewamy wodę i doprowadzamy owoce do wrzenia. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będą już się tworzyć pagórki, ale nie będzie jeszcze sztywna dodajemy partiami mascarpone oraz kakao. Ubijamy aż masa będzie jednolita. Do upieczonych kruchych spodów nakładamy truskawki w żelu do wysokości rantu. Masę kakaową nakładamy do szprycy i wyciskamy rozetki, każdą tarteletkę dekorujemy połówka truskawki i listkami melisy.
Tarteletki z truskawkami i kremem
Składniki na ciasto szybko zagniatamy rękoma lub mikserem z końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Tarteletki z truskawkami i kremem
Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut.
Tarteletki z truskawkami i kremem
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będą już się tworzyć pagórki, ale nie będzie jeszcze sztywna dodajemy partiami mascarpone oraz kakao.
Tarteletki z truskawkami i kremem
Do upieczonych kruchych spodów nakładamy truskawki w żelu do wysokości rantu.