agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniały, delikatny tort w czekoladzie

Tort w czekoladzie

Składniki:

Tort w czekoladzie

 

  • dżem pomarańczowy 1 opak
  • jajka kurze 8 szt
  • sól 1 szczypta
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • mąka tortowa 3 szklanki
  • sok z cytryny 0,5 szt
  • masa orzechowa 1 opak
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • kwiatki z masy cukrowej 1 opak
  • listki z masy cukrowej 1 opak
  • pisaki spożywcze 1 szt

Sposób przygotowania:

Tort w czekoladzie
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzątkiem aby zniwelować bakterie. Białka ubić na sztywno dodając do nich szczyptę soli, dodać cukier kryształ i ucierać mikserem, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i w dalszym ciągu miksować składniki. Dodać przesianą mąkę tortową i zamieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto biszkoptowe wylać na blaszkę natłuszczoną na spodzie i po bokach masłem i piec biszkopt w temperaturze około 200 stopni C przez około pół godziny, do suchego patyczka. Biszkopt podzielić na dwie równe części. Obie części należy skropić solidnie sokiem z połowy cytryny. Oba biszkopty z jednej strony wysmarować równomiernie dżemem z pomarańczy. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę orzechową lub inną o ulubionym smaku i wyłożyć ją na jeden biszkopt- pozostawić kilka łyżek masy do dekoracji. Rozsmarować masę i przykryć drugim biszkoptem. Złączyć oba krążki. Rozpuścić polewę czekoladową i równomiernie rozsmarować ją na powierzchni torta. Resztę masy orzechowej nałożyć do szprycy i udekorować wierzch torta. Ozdobić kwiatkami z macy cukrowej i listkami, napis wykonać flamastrami- pisakami spożywczymi. Schłodzić tort przed podaniem.

Tagi:

jajko jajka