WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tort o smaku czekoladowym i cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort urodzinowy lub na inną okazję na lekko czekoladowym biszkopcie z białek, z kremem czekoladowym i cappuccino.

Tort o smaku czekoladowym i cappuccino Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort o smaku czekoladowym i cappuccino

 

  • Biszkopt:
  • ok. 250g białek
  • szczypta soli
  • 120g cukru
  • 80g mąki pszennej tortowej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kremu czekoladowego do pieczywa
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • Nasączenie:
  • 5 łyżeczek cappuccino o smaku wiśnia w czekoladzie
  • 220ml wrzątku
  • opcjonalnie 1 łyżka wódki lub likieru
  • Krem czekoladowy:
  • 300ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 200g mlecznej czekolady
  • Krem cappuccino:
  • 300ml śmietany 30%
  • 1 śmietan - fix
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym

Sposób przygotowania:

Tort o smaku czekoladowym i cappuccino

ETAP 1:

Białka na biszkopt w temperaturze pokojowej ubić z solą na sztywną pianę. Następnie dodać partiami cukier i ubijać do rozpuszczenia. Obie mąki wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie do piany. Na koniec wymieszać z kremem czekoladowym. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm i piec do suchego patyczka w temp. 170 stopni. Wystudzić i przekroić na trzy równe blaty.

Kawę cappuccino wymieszać z gorącą wodą i opcjonalnie z alkoholem.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i rozpuścić na parze. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone do połączenia, a następnie z przestudzoną, ale płynną czekoladą.

Śmietanę na krem cappuccino ubić na sztywno z śmietan fixem i cukrem waniliowym. Zmiksować z serkiem mascarpone i na koniec z proszkiem cappuccino.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 cappuccino. Posmarować częścią kremu czekoladowego. Ułożyć drugi biszkopt. Nasączyć. Posmarować połową kremu cappuccino. Ułożyć trzeci biszkopt. Nasączyć. Posmarować wierzch i boki kremem cappuccino. Udekorować kremem czekoladowym. Można dodatkowo dać czekoladki, posypki czy cukierki.

Tort dobrze schłodzić.

Tort o smaku czekoladowym i cappuccino
Tort po złożeniu posmarowany resztą kremu cappuccino
Tort o smaku czekoladowym i cappuccino
Pierwsza warstwa kremu cappuccino wyłożona na biszkopt
Tort o smaku czekoladowym i cappuccino
Krem czekoladowy na śmietanie zmiksowany w misce
Tort o smaku czekoladowym i cappuccino
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy cappuccino
Tort o smaku czekoladowym i cappuccino
Biszkopt z białek po upieczeniu i wystudzeniu