Sposób przygotowania:
Tort o smaku czekoladowym i cappuccinoETAP 1:
Białka na biszkopt w temperaturze pokojowej ubić z solą na sztywną pianę. Następnie dodać partiami cukier i ubijać do rozpuszczenia. Obie mąki wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie do piany. Na koniec wymieszać z kremem czekoladowym. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm i piec do suchego patyczka w temp. 170 stopni. Wystudzić i przekroić na trzy równe blaty.
Kawę cappuccino wymieszać z gorącą wodą i opcjonalnie z alkoholem.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki i rozpuścić na parze. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone do połączenia, a następnie z przestudzoną, ale płynną czekoladą.
Śmietanę na krem cappuccino ubić na sztywno z śmietan fixem i cukrem waniliowym. Zmiksować z serkiem mascarpone i na koniec z proszkiem cappuccino.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 cappuccino. Posmarować częścią kremu czekoladowego. Ułożyć drugi biszkopt. Nasączyć. Posmarować połową kremu cappuccino. Ułożyć trzeci biszkopt. Nasączyć. Posmarować wierzch i boki kremem cappuccino. Udekorować kremem czekoladowym. Można dodatkowo dać czekoladki, posypki czy cukierki.
Tort dobrze schłodzić.