WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1662]

Tort czekoladowo - śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort czekoladowo - śmietankowy na czekoladowym biszkopcie z białek, z kremem budyniowym o smaku śmietankowym, nasączony kawą cappuccino, ozdobiony bitą śmietaną i wiśniami.

Tort czekoladowo - śmietankowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowo - śmietankowy

 

  • Biszkopt:
  • ok. 250 g białek
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl. cukru
  • 150 g maki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 80 g masła
  • Krem budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5 l mleka
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej
  • ok. 120 g masła
  • Pozostałe składniki:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1,5 opakowania śmietan - fixu
  • 1 plaska łyżeczka cukru waniliowego
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • wiśnie do dekoracji
  • 250 ml zaparzonej kawy cappuccino

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - śmietankowy

Biszkopt:

Masło roztopić np. w mikrofali i wystudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Zmiksować powoli z cukrem do jego rozpuszczenia. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami. Wsypać do piany i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy 20cm wyłożonej papierem na dnie. Piec do suchego patyczka w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Krem budyniowy:

0,5l mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, mąkę i budyń. Wlać na gorące mleko. Mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić i zmiksować go z miękkim masłem na jednolity krem bez grudek.

Złożenie tortu:

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Nasączyć kilkoma łyżkami kawy, posmarować częścią kremu. Nałożyć drugi blat ciasta. Znów nasączyć i posmarować resztą kremu. Nałożyć ostatni blat ciasta. Nasączyć resztą cappuccino. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan - fixem. Część masy rozsmarować na wierzchu ciasta. Resztę przełożyć do szprycy i udekorować tort tworząc gwiazdki/rozetki. Tort schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować wiśniami.

Tort czekoladowo - śmietankowy
Wierzch tortu ozdobiony śmietaną ubitą z cukrem waniliowym
Tort czekoladowo - śmietankowy
Budyń po wystudzeniu zmiksowany z miękkim masłem
Tort czekoladowo - śmietankowy
Ugotowany w garnku budyń śmietankowy z mąką
Tort czekoladowo - śmietankowy
Białka w trakcie ubijania ze szczypta soli