Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo - śmietankowyBiszkopt:
Masło roztopić np. w mikrofali i wystudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Zmiksować powoli z cukrem do jego rozpuszczenia. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami. Wsypać do piany i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy 20cm wyłożonej papierem na dnie. Piec do suchego patyczka w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem budyniowy:
0,5l mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, mąkę i budyń. Wlać na gorące mleko. Mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić i zmiksować go z miękkim masłem na jednolity krem bez grudek.
Złożenie tortu:
Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Nasączyć kilkoma łyżkami kawy, posmarować częścią kremu. Nałożyć drugi blat ciasta. Znów nasączyć i posmarować resztą kremu. Nałożyć ostatni blat ciasta. Nasączyć resztą cappuccino. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan - fixem. Część masy rozsmarować na wierzchu ciasta. Resztę przełożyć do szprycy i udekorować tort tworząc gwiazdki/rozetki. Tort schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować wiśniami.