Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo - wiśniowy
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Rant obkładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę. Biszkopt pieczemy ok 50 minut w temperaturze 160 stopni (biszkopt wyszedł wysoki na 9cm). Biszkopt dzielimy na 4 części.
Wiśnie i cukier zalewamy 100ml wody, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Skrobię ziemniaczaną mieszamy w 100ml wody, wlewamy do wiśni. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną mleka skondensowanego, studzimy. Mascarpone ubijamy z mlekiem skondensowanym na puszysty i gęsty krem, na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy. W razie potrzeby można dosłodzić cukrem pudrem.
Biszkopt składamy następująco:
blat - 1/3 kremu - 1/3 frużeliny wiśniowej - blat - powtarzamy warstwy do wykończenia produktów
Tort "tynkujemy" kremem, i dekorujemy dripem oraz kremem używając szprycy. Można ozdobić słodkościami, perełkami, brokatem - wg fantazji (dodatkowo użyłam kremu mascarpone bez dodatku czekolady).
Z tortu wychodzi 12 kawałków.
Smacznego
Wiśnie i cukier zalewamy 100ml wody, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Skrobię ziemniaczaną mieszamy w 100ml wody, wlewamy do wiśni. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną mleka skondensowanego, studzimy. Mascarpone ubijamy z mlekiem skondensowanym na puszysty i gęsty krem, na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy. W razie potrzeby można dosłodzić cukrem pudrem.
Biszkopt składamy następująco:
blat - 1/3 kremu - 1/3 frużeliny wiśniowej - blat - powtarzamy warstwy do wykończenia produktów
Tort "tynkujemy" kremem, i dekorujemy dripem oraz kremem używając szprycy. Można ozdobić słodkościami, perełkami, brokatem - wg fantazji (dodatkowo użyłam kremu mascarpone bez dodatku czekolady).
Z tortu wychodzi 12 kawałków.
Smacznego