SUPERPRZEPIS

Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową

  • 3
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową Więcej zdjęć (4)

Taki torcik przygotowałam na swoje urodziny w zeszłym tygodniu. Smak wina musującego jest mocno wyczuwalny, tak więc zdecydowanie nie jest to ciasto dla dzieci. Kryza czekoladowa jeszcze nie jest idealna, ale z czasem będzie lepiej;)

Składniki:

Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem szampański:
  • 200 ml wina musującego
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Krem maślany:
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

 

Sposób przygotowania:

Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową

Biszkopt:

Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową
do masy jajecznej dodać sypie składniki i wymieszać

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kawą rozpuszczalną, przesiać do masy jajecznej. Dodać kawę mieloną. Delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Z zimnego biszkoptu wyciąć 3 krążki.

krem:

Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową
w kąpieli wodnej ubić na parze żółtka z cukrem

Żelatynę namoczyć w łyżce wody, odłożyć na bok. Na garnek z gotującą wodą położyć metalową miskę, przełożyć tam żółtka i cukier. Ubić na parze na jasny i puszysty krem. Powinien przynajmniej podwoić swoją objętość. Następnie stale mieszając wlewać wino. Mieszać, aby krem zgęstniał.

ETAP 3:

Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową
ubitą śmietanę wymieszać z krem szampańskim

Do kremu dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z kąpieli i zostawić do ostygnięcia.

Kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Następnie dodać krem z żółtkami, wymieszać. Wstawić do lodówki, aby krem stężał.

Składanie/dekoracja:

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć drugi biszkopt i resztę kremu. Ostatni blat biszkoptu ułożyć i wstawić na 4 godziny do lodówki.

ETAP 5:

Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową
miękkie masło ubić na krem z kawą

Miękkie masło utrzeć z cukrem i kawą na gładki krem. Obłożyć tort dookoła i na wierzchu i ponownie wstawić do lodówki.

Kryza czekoladowa:

Czekoladę gorzka roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze narysować wzór jaki chcemy. Następnie obrócić na drugą i "rysować" czekoladą po śladzie. Papier szybko obłożyć dookoła tortu i wstawić do lodówki, aby kryza przykleiła się do tortu. Odkleić ostrożnie papier.
Resztę czekolady wylać na papierze tworząc "ślimaka", zostawiając przerwy między liniami. W te miejsca wylać rozpuszczoną białą czekoladę. Nóż przeciągnąć od środka na zewnątrz, tworząc gwiazdę.
Śmietanę ubić na sztywno i zrobić rozetki wokół tortu.
Smacznego!