Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Tradycyjny swojski smalec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najprostszy dodatek do chleba, a jaki smaczny :)

Tradycyjny swojski smalec

Składniki:

Tradycyjny swojski smalec

 

  • 40 dag słonina
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Tradycyjny swojski smalec
Słoninę kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do garnka i wytapiamy tłuszcz (całość mieszamy drewnianą łyżką). Kiedy wytopią się ładne skwarki możemy dodać pozostałe składniki. Obrane cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek drobniutko siekamy - dodajemy do wytopionej słoniny. Dodajemy również majeranek oraz pieprz i sól - przesmażamy kilka minut by cebulka zrobiła się miękka. Ostudzony smalec, gdy zaczyna już tężeć rozlewamy do słoiczków lub glinianych naczyń. Najlepiej smakuje z prawdziwym, swojskim chlebem i kiszonym ogórkiem.