jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Truskawki mało słodzone w soku własnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

doskonałe truskawki w soku własnym jako przetwory w zimie

Truskawki mało słodzone w soku własnym

Składniki:

Truskawki mało słodzone w soku własnym

 

Sposób przygotowania:

Truskawki mało słodzone w soku własnym
Dorodne, dojrzałe truskawki, po oczyszczeniu posypać cukrem, wymieszać.
Układać w przygotowanych słoikach, lekko uciskać, aby nie pozostawały między owocami wgłębienia przestrzenne.
Można dodatkowo część owoców zagotować i zalać nimi ułożone do pełna w słoikach truskawki.
Słoiki zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut, słoiki o pojemności do 0,5 litra, większe pasteryzować o 5 minut dłużej. Tak przygotowane truskawki bardzo dobrze zachowują witaminy.