misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Truskawki z musem czekoladowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Wspaniałe połączenie orzeźwiających owoców z delikatnym musem czekoladowym...

Truskawki z musem czekoladowym

Składniki:

Truskawki z musem czekoladowym

 

  • ½ kg truskawek
  • ½ l śmietany kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki kopiaste tartej czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawki z musem czekoladowym
Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, dobrze odsączyć z wody. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i 1 cukrem waniliowym, dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodajemy tartą czekoladę i ciągle ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem waniliowym. Połowę bitej śmietany łączymy z masą jajeczno-czekoladową. Do pucharków nakładamy część musu czekoladowego i w nim zatapiamy truskawki (większe można podzielić na cząstki), nakładamy po łyżce bitej śmietany i znowu dajemy mus czekoladowy i tak postępujemy aż do wyczerpania musu czekoladowego i bitej śmietany. Na wierzchu kładziemy trochę bitej śmietany i dekorujemy truskawką, która można posypać tartą czekoladą. SMACZNEGO!