patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 624]

Udka z kurczaka w soku z pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Znakomity kurczak w marynacie pomarańczowej z miodem i sosem sojowym. Idealny na obiad czy jako mięso do kanapek.

Udka z kurczaka w soku z pomarańczy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Udka z kurczaka w soku z pomarańczy

 

  • 8 pałek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 pomarańcz
  • kilka łodyg kolendy
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 woreczek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w soku z pomarańczy
Pałki z kurczaka myję, zdejmuję skórę i odcinam kość. Przekładam do miseczki. Dodaję sos solowy następnie świeżą kolendrę, pieprz. Dodaję dalej 2 łyżki miodu.

Z całej pomarańczy wyciskam dok. Wlewam do mięsa. Całość ze sobą łączę.

Wkładam do lodówki na min 2,godz.

Następnie przekładam do woreczka. Piekę 35 min góra fół w 180 stopniach.  
udkq z kurczaka w soku z pomarańczy
Pałki z kurczaka myję,obieram ze skóry i wycinam kość.
udkq z kurczaka w soku z pomarańczy
Do kurczaka dodaję sos sojowy. Całość polewam.
udkq z kurczaka w soku z pomarańczy
Dodaję wszystkie przyprawy. Posypuję całość.
udkq z kurczaka w soku z pomarańczy
Dodaję posiekaną kolendrę. Dodaję do mięsa.
udkq z kurczaka w soku z pomarańczy
Na sam koniec dodaję miód. Mieszam wszystko.
udkq z kurczaka w soku z pomarańczy
Przekładam do woreczka. Piekę.

Tagi:

mięso kurczak