Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka w pomarańczach
Udka myjemy i osuszamy. Udka delikatnie solimy i pieprzymy. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy miód, wyciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir- mieszamy. Do marynaty dodajemy sok i skórkę z jednej pomarańczy oraz przyprawę 5 smaków, wszystko jesz ze raz mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy udka z kurczak i marynujemy je przynajmniej przez godzinę. Pozostałe 2 pomarańcze kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym kładziemy plasterki pomarańczy na nie układamy udka, zalewamy wszystko marynatą i na wierzchu układamy jeszcze 2-3 plasterki pomarańczy. Udka pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Udka serwujemy z ryżem.
Nina W.
Igraszki Losu