Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Udka z kurczaka w pomarańczach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nic tak nie przywołuje atmosfery Świąt jak zapach pomarańczy, a jak przygotujemy z nimi kurczaka to zapomnimy o tym, że zamiast śniegu za oknem mamy deszcz. Fajna propozycja na kolację w II dzień Świąt - aromatyczna i bardzo smaczna :)

Udka z kurczaka w pomarańczach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka z kurczaka w pomarańczach

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w pomarańczach
Udka myjemy i osuszamy. Udka delikatnie solimy i pieprzymy. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy miód, wyciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir- mieszamy. Do marynaty dodajemy sok i skórkę z jednej pomarańczy oraz przyprawę 5 smaków, wszystko jesz ze raz mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy udka z kurczak i marynujemy je przynajmniej przez godzinę. Pozostałe 2 pomarańcze kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym kładziemy plasterki pomarańczy na nie układamy udka, zalewamy wszystko marynatą i na wierzchu układamy jeszcze 2-3 plasterki pomarańczy. Udka pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Udka serwujemy z ryżem.
Udka z kurczaka w pomarańczach
Udka z kurczaka w marynacie z sosem sojowym i pomarańczami
Udka z kurczaka w pomarańczach
Udka z kurczaka upieczone wraz z pomarańczami i marynatą