Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso z kurczaka z marynaty pieczone w piekarniku jest świetne.

Udka z kurczaka marynowane

Składniki:

Udka z kurczaka marynowane

 

  • 7 udek z kurczaka
  • 3 pomarańcze
  • 1 łyżka przyprawy vegeta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • szczypta mielonej papryki ostrej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka marynowane
Pomarańcze umyć, przekroić i wycisnąć sok. Olej, sok z pomarańczy, sos sojowy, przyprawę, paprykę, wymieszać. Mięso umyć, osuszyć natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać pieprzem, włożyć do marynaty, zamieszać, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w brytfannie, polać marynatą, wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut w temp 190 stopni. W czasie pieczenia polewać powstałym sosem.