edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 967]

Waniliowe placuszki ryżowe bezglutenowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te placuszki to pomysł na wykorzystanie resztek ugotowanego ryżu. Najlepiej smakują na ciepło, warto je zjeść z wilgotnymi dodatkami, takimi jak konfitura czy owoce.

Waniliowe placuszki ryżowe bezglutenowe

Składniki:

Waniliowe placuszki ryżowe bezglutenowe

 

  • ok. 15 dag ugotowanego ryżu
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki napoju ryżowego
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • konfitura lub owoce do podania

Sposób przygotowania:

Waniliowe placuszki ryżowe bezglutenowe

1.

Waniliowe placuszki ryżowe bezglutenowe
Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć.

Do miski wsypać mąkę, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Dodać miód, jajka i napój ryżowy, dokładnie roztrzepać.
Na koniec dodać ugotowany ryż i wymieszać.

2.

Waniliowe placuszki ryżowe bezglutenowe
Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką porcje ciasta.

Łyżką kłaść porcje masy na rozgrzany olej.

3.

Waniliowe placuszki ryżowe bezglutenowe
Placuszki usmażyć z obu stron na rumiano.

Smażyć na rumiano z obu stron, delikatnie je odwracając. Na papierowym ręczniku osączyć z nadmiaru tłuszczu.

4.

Waniliowe placuszki ryżowe bezglutenowe
Placuszki najlepiej smakują świeżo podane z dodatkiem konfitury lub owoców.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem konfitury lub świeżych owoców.

Tagi:

ryż desery diety