Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Placuszki ryżowe z cukinią

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Bardzo proste, smażone placuszki, których głównym składnikiem jest ryż i cukinia. Szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli zostało nam trochę ryżu np z obiadu.

Placuszki ryżowe z cukinią

Składniki:

Placuszki ryżowe z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowe z cukinią

ETAP 1:

Placuszki ryżowe z cukinią
Odciśniętą cukinię wymieszać z ryżem i jajkami.

Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z solą i odstawić na 20 min.
Do ugotowanego ryżu wbić jajka, dodać odciśniętą z soku cukinię, mąkę i przyprawić pieprzem czarnym świeżo mielonym. Wszystko dokładnie połączyć.

ETAP 2:

Placuszki ryżowe z cukinią
Nakładać porcję na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron.

Smażyć z dwóch stron na oleju, nakładając porcję łyżką. Odsączyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Smacznego :)