czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Wino z ryżu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, ziołowe, białe wino z ryżu. Nie za mocne, delikatne;)

Wino z ryżu

Składniki:

Wino z ryżu

Sposób przygotowania:

Wino z ryżu

Drożdże przygotować według przepisu na opakowaniu dzień wcześniej. Z jednej cytryny wycisnąć sok, drugą wyszorować i pokroić w ćwiartki. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić i wlać do balonu na wino. Dodać ryż, całą gałkę muszkatołową, tymianek oraz rodzynki. Na koniec wlać zaczyn z drożdży. Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić na 3 tygodnie w temp. pokojowej. Następnie zlać wino i rozlać do butelek. Odstawić do sklarowania na około miesiąc.

Tagi:

wino z ryżu