monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Serdecznie polecam lekkie, delikatne mufiinki w wiosennej odsłonie. Krem pomimo braku żelatyny pięknie trzyma się babeczki i nie spływa, pięknie zapraszam.

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej

 

  • Muffinki:
  • 2 jajka
  • 40 g mąki pszennej
  • 15 g gorzkiej czekolady
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 15 g cukru brzozowego
  • Krem:
  • 500 g dyni piżmowej
  • 50 ml mleka 1,5%
  • 125 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • 10 g cukru brzozowego
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • Sok z ½ pomarańczy
  • 30 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej

Muffinki:

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej
do piany z białek dodać po żółtku i delikatnie wymieszać

Białka oddzielić żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać po jednym żółtku i mieszać na małych obrotach.

ETAP 2:

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej
do jajek dodać mąke proszek i czekoladę delikatnie połączyć

Następnie do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej
ciastem wypelnić papilotki i piec w 170 st

Papilotki włożyć do foremek a następnie włożyć po około 1,5 łyżki ciasta. Piec w 170 st około 12-14 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.

Krem:

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej
kawałki dyni piżmowej upiec do miękkości

Dynię obrać i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35-45 minut, aż do miękkości.

Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przełożyć do blendera i zmiksować.

ETAP 5:

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej
zmiksowanę dynię połączyć z serkiem i skórka z pomarańczy

Aby miksowanie było łatwiejsze dodać mleko. Następnie do dyni przełożyć serek i skórkę z pomarańczy. Po raz kolejnym zmiksować na gładki krem.

Motyle:

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej
papier z czekoladą ułożyć na książce

Papier do pieczenia pociąć na średniej wielkości kwadraty, o boku mniej więcej 10 cm. Można narysować szablon motyle, ale nie jest to koniecznie.

Naszykować sobie kilka książek, otworzyć je mniej więcej w połowie. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego lub sztywnego worka.

Obciąć róg i czekoladą wypełniać wzór na papierze. Papier ułożyć na książce, aby motyle miały lekko uniesione skrzydła. Włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki

Wykonanie:

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej
babeczki nakłuć i nasączyć sokiem pomarańczowym

Muffinki nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków. Każdą nasączyć sokiem z pomarańczy. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim muffinki. Dodać czekoladowe motyle. Smacznego!