Sposób przygotowania:
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem
Drożdże utrzeć z łyżką cukru, aby zrobiły się płynne. Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę i następnie posiekać z zimnym masłem. kolejno dodać jajka, żółtka, cukier, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy oraz skórkę cytrynową.
Wszystkie składniki szybko zagnieść i w przypadku, gdy masa jest za gęsta - dolać odrobinę śmietany. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm - na kształt prostokąta i powycinać z niego paski o szerokości 10 cm. (Ja za pomocą miski wykrawałam duże koła i pokroiłam je na 6 trójkącików.
Moje rogaliki były nieduże.) Na brzegu (szerszym) każdego kawałka umieścić niewielką porcję dowolnego nadzienia.
Całość ostrożnie zwinąć i uformować rogaliki. Ciastka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do porządnie nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu na kratce oprószyć cukrem pudrem. (Można też polukrować.)
Wszystkie składniki szybko zagnieść i w przypadku, gdy masa jest za gęsta - dolać odrobinę śmietany. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm - na kształt prostokąta i powycinać z niego paski o szerokości 10 cm. (Ja za pomocą miski wykrawałam duże koła i pokroiłam je na 6 trójkącików.
Moje rogaliki były nieduże.) Na brzegu (szerszym) każdego kawałka umieścić niewielką porcję dowolnego nadzienia.
Całość ostrożnie zwinąć i uformować rogaliki. Ciastka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do porządnie nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu na kratce oprószyć cukrem pudrem. (Można też polukrować.)
kuchenny świat
Di bloguje
kuchenny świat napisał(a):
Justi2401
gusia1000