Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 762]

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rogaliki są pyszne i zainspirowane przepisem ze starej książki kucharskiej. Nie sposób im się oprzeć i poprzestać na kilku sztukach.

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem

20 średnich lub około 40-45 małych sztuk:

Dodatkowo:

  • ulubione nadzienie (u mnie malinowe

Ponadto:

  • jajko do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem
Drożdże utrzeć z łyżką cukru, aby zrobiły się płynne. Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę i następnie posiekać z zimnym masłem. kolejno dodać jajka, żółtka, cukier, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy oraz skórkę cytrynową.

Wszystkie składniki szybko zagnieść i w przypadku, gdy masa jest za gęsta - dolać odrobinę śmietany. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm - na kształt prostokąta i powycinać z niego paski o szerokości 10 cm. (Ja za pomocą miski wykrawałam duże koła i pokroiłam je na 6 trójkącików.

Moje rogaliki były nieduże.) Na brzegu (szerszym) każdego kawałka umieścić niewielką porcję dowolnego nadzienia.

Całość ostrożnie zwinąć i uformować rogaliki. Ciastka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do porządnie nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu na kratce oprószyć cukrem pudrem. (Można też polukrować.)